6 maj – 30 september
Konstutställning i Möckelsnäs Konsthall med fyra konstnärer.

Konstnärerna
Hans Johannesson
MÅLERI
Hans Johannesson (f.1952) kommer från Stockholm men har sedan 1983 varit verksam i byn Arby cirka 2 mil söder om Kalmar. Genom Arby, med sin 1200-talskyrka, rinner Hagbyån genom ett naturskönt jordbrukslandskap. Här har Hans sin bostad och sin konstnärliga Verksamhet i Arby ateljé. Under 1970-talet verkade Hans Johannesson som författare och illustratör. Skapade bilderböcker för barn; Ballongresan och Prins hatt under jorden. Senare har Hans designat logotyper för den biodynamiska gården Solmarka, Solmarka gårdsbageri och Järna mejeri. Hans Johannesson har under många år varit delaktig i uppbyggnaden av Ariadne, en socialterapeutisk verksamhet belägen i byn. I Hans Johannessons akvarellmåleri får penseln vandra ritt över pappret, de transparanta färgerna går i vart annat och utan stödlinjer växer formerna fram i sagolika motiv som berör. I perioder har Hans gjort målningsövningar i akvarellteknik för ungdomar och vuxna.
Micke Johansson
GLAS
Glasblåsarmästare Micke Johansson (f. 1972) född och uppvuxen i glasbruksorternas hjärta. Micke började som 16-åring på Glasskolan i Orrefors, och anställdes snabbt anställning på Orrefors Glasbruk. Blev mästare vid 24-års ålder. Glasblåsmästaren Micke Johansson driver sin egen glashytta hemma på den stora gården utanför Örsjö sedan 2011, mitt i det Småländska glasriket. På gården tillsammans med fru och barn lever familjen nära naturen, och en damm med foreller och kräftor. Här tillverkar Micke allt sitt glas på fri hand med stor yrkesskicklighet. I hyttan kommer du riktigt nära hantverket när det skapas allt från imponerande arielvaser till enklare skålar. Strax intill glashyttan, i den gamla ladugården, ligger glasshoppen. Här hittar du fantasifulla unika konstglasbitar och bruksglas tillverkat i mindre upplagor. Micke Johanssons glas är både fantasifullt, färgglatt och klassiskt och består av tekniker som ariel, graal, skulpturer, över- och underfång. Under senare år har Micke utmanat sin skicklighet och
kombinerat glastekniker, vilket har resulterat i nya tekniker som dubbelariel och graariel.
Emilia linderholm
MÅLERI & GLAS
Emilia Linderholms (f.1975) har en bred utbildning från målarskolor i Göteborg och Stockholm. Men även privatutbildningar i Vaxholm där Emilia är född. Sedan 2013 bor Emilia i Munkatorp rote i byn Tolg ca 3 mil norr om Växjö.
Ur Emilias hand och penslar kommer en kolorit av transparens där färger tunt läggs över varandra. Gärna i dansandets motiv förhöjs måleriet i ton och styrka. Livliga färger i stora som små stycken som i musik. Måleriet kompletteras med formgivning konstglas i samarbeten med Orranäs glasbruk i
Orrefors, men också i ett varaktigt samarbete med mästaren Micke Johansson, Örsjö. Konstnärskapet har prisbelönts.
Emilia Linderholm är skolad operasångare. Sångutbildad i Vadstena, Göteborg och Stockholm och en tid knuten till Malmöoperan. Inte ovanligt är att Emilia ger konserter med visor, jazz och opera
tillsammans med sina målningar.
Magda Kleparska
MÅLERI
Magda Kleparska född 1980 i Stockholm, verksam som föreståndare vid Telleby verkstäder i Järna.
Har en bred utbildning i design, kommunikation, hantverk och scenkonst vid skolor i London,
Manchester, Stockholm och Mölnbo.
Minnets meandrar är Magdas utgångspunkt i måleriet. Meander är en slingrande flodfåra i ett platt landskap skapad av erosion i ytterkurvorna av floden och sedimentation i innerkurvorna. ”Livet som flyter genom oss, eroderar och sedimenterar som minnen. Livet flyter på. Vi är i det och med minnets ögon blickar vi tillbaka, ser landskapen, ser de slingrande kurvorna. Vi har lager av upplevelser i oss, ett rikt sediment. Minnet av våra upplevelser eroderar med tiden” skriver Magda i en egen text.
I många år har Magda Kleparskas bildskapande vilat medan rörelse, röst och andra uttrycksformer haft mer utrymme i hennes liv. Nu har bilderna återfunnits. Känslor och förnimmelser — inre liv — tar form genom färgtoner, skikt, målarmediets möte med underlag och skapar resonans, berör tillbaka. Det finns ett omedelbart gensvar — bilden känns så som den ser ut.
Hennes bildkonst i sin ungdom fascinerades av det totala i konstnärligt skapande. Det fick
henne att utforska flera uttrycksformer däribland rösten och rörelsen. Genomgående var spontaniteten,
det okonstlade. Hur direkt kunde Magda förmedla sig själv till omvärlden? Magda stötte på hinder i sig själv, det mentala sinnet, det konceptuella sinnet som hindrade och snärjde spontaniteten och
uttrycksfullheten. Hur kunde Magda möta detta? Genom en rad år utarbetade hon ett förhållningssätt – baserat i att stärka kroppskänslan som en grund i konstnärligt skapande — Somatic imagery.
Magda Kleparska använder blandteknik — akryl, tempera, pastell och arbetar med lager av olika typer av papper. Grovlek, tunnlek, det blir det taktila skiktet. Pappersfibrerna tar åt sig färg och pigment på olika sätt. Några är glupska och sväljer färgen andra stöter ifrån sig den. Skikten är en viktig aspekt. Vissa av bilderna har haft många liv, skepnader innan denna form som ställs ut. De äldre motiven får utgöra stoft, grund för de nyare, de ger näring, är myllan. Lagren, skikten är där och berättar om
något som hänt tidigare, som lager av liv — de blir som rynkor i äldre människors ansikten.
Färgen spelar i själen. Utgångspunkten är arbete med grundfärger + vitt. Akrylen torkar snabbt och möjliggör arbete med lager, möter upp en otålig sida i henne som kan tjusas av hastighet. Den kan täcka och släppa igenom, fungerar som lager och hinna.
Torrpastellen ger tunna skikt av pulver — fixerade med fixativ för att hållas kvar på bilden.
Linjerna, penseldragen, strecken får dansa i rörelser.
Arbetet är intuitivt, ett sensoriskt måleri. Fragment uppstår, uppenbarar sig, ur lager som finns
under, ibland är detta mer som att skulptera genom färg och form. Eller ett arkeologiskt arbete med att ta fram något som varit. Det blir en färgrik väv i vilken motivet är inbäddat i eller föds ur.
Magda använder bilduttrycket i illustration, konst, grafisk formgivning och grafisk facilitering.
Den mänskliga kroppen, ofta kvinnokroppen och barnets kropp är subjektet i hennes bilder. Möten med djur och naturvärlden är ett återkommande tema. Barn och djur är i detta spontana varande. Det som vuxna kallar autentiskt och ibland känner saknad av.
Varför minnet? Minnet som lager av erfarenheter kan ses som det vi bygger vår självbild av. Det som bygger upp och det som raserar oss. Minnet är det vi har med oss av det vi har genomlevt. Magdas minne är fullt av fragment, skärvor som slipats lena av flodens vatten.
SAMARBETSPARTNER


