9 Maj kl. 10–00 – 16.00.
De vi kallar välfärdssamhället har allt fler baksidor; klimatet, miljö i största allmänhet, sjukvården mm faller ur sina givna ramar och demokratin ansträngs. Det som är kanske mest oroväckande är den ökning av psykisk ohälsa som sker bland barn och unga. Fler än hälften av alla unga har mått dåligt under minst en period under sin ungdomstid. Antalet ungdomar med ängslan, oro eller ångest har fyrdubblats sedan 1980-talet. Sverige har den högsta siffran bland ungdomar med psykisk ohälsa i Europa. Vad beror detta på?
Detta seminarium fokuserar på just ungdomars situation och hur kulturaktiviteter kan förebygga psykisk ohälsa och hjälpa till i återhämtningsprocessen. Välbefinnandet ökar genom kulturaktiviteter visar forskning.
Seminariet ges presentationer från forskare i ämnet och samtal mellan forskare, psykiatrin och personer från kulturen samt en konsert från ett projekt inom Musik i Syd.

BOKA BOENDE
Boende i standardrum, del i dubbelrum inkl. frukost.
Pris: 555 kr
- tillägg för enkelrum 435 kr
Program
10.00 Kaffe
Inledning: Kulturen är en ödesfråga för barn, inte sant?
Wolfgang Veith, Verksamhetsledare, Skapa, Göteborgsoperan.
Psykisk ohälsa och kultur, vad vet vi?Professor emeritus, Gunnar Bjursell, chef för Centrum för Kultur, Kognition och Hälsa vid Karolinska institutet.
Dans för att stärka psykisk hälsa hos unga — hur då?
Medicine doktor, Anna Duberg, Universitetssjukvårdens Forskningscentrum, Region Örebro län.
Grundat och driver Dans för Hälsa.
12. 00 Lunch
13.00 Make Music Matter!
Universitetslärare i musikpedagogik, Göran Nikolausson, Linneuniversitetet. Initiativtagare och verksamhetsansvarig
för det nationella nätverket Make Music Matter!
Gemenskap och utveckling genom dans
- Dansuppträde med Move Up Crew
Break the silence
Musik i Syd. Musikens kraft som en väg mot psykisk hälsa. Ett tvärsektoriellt pilotprojekt om musiken som helande
kraft i ungas existentiella hälsa.
”När hjärtat svämmar över”
Projektledare Ulrika Gudmundsson Schönberger Musik i vård, omsorg, hälsa, Musik i Syd.
Samtal och frågestund mellan presentatörerna samt Ingrid Andrén, verksamhetsansvarig ‚Studio Move it och Karin Pernebo, psykolog, fil.dr. Region Kronoberg.
Ca 16.00 Kaffe, avslut
Kontakt
Ingemar Ljungqvist
076–8610528, ingemar@mockelsnas.com
Information
Pris: 1500,- kronor, som faktureras i efterhand
Datum: 9 maj
Tid: 10.00–16.00
Anmälan: ingermar@mockelsnas.com
PRESENTATIONER:
Anna Duberg
Medicine doktor i hälsovetenskaper, fysioterapeut, forskningshandledare i Region Örebro Län, samt har grundat och driver Dans för Hälsa. Att stärka ungas hälsa genom rörelse är ett av hennes största forskningsfokus. Hon disputerade 2016 med “dansprojektet”, som senare utvecklades till “Dans för Hälsa” — en social innovation som idag har implementerats över hela landet som ett komplement till elevhälsans insatser.
Om föreläsningen: Dans med fokus på kravlös rörelseglädje har i en studie från Örebro Universitet visat sig kunna utgöra ett exempel på en genomförbar, hälsoekonomiskt effektiv och uppskattad metod som kan stärka psykiskt välbefinnande hos unga. Under föreläsningen får du ta del av resan från forskning till implementerad verksamhet, vad som ligger bakom de positiva resultaten och hur metoden används idag.
Ingrid Andrén
Ingrid älskar både yoga och dans! Sedan Move it startade, 2003, har hon arbetat med att ständigt utveckla verksamheten, samtidigt som hon deltagit och varit assisterande koreograf i många av LinneaTeaterns musikaler. Du kan ha sett henne som dansare i bl.a Cats, Cabaré, Copacabana och Chicago. Sedan 2016 har hon koreograferat musikalerna Singin’ in the Rain, Jesus Christ Superstar och Victor Victoria.
Ingrid älskar att studera den mänskliga kroppen och hur vi stöttar den till hälsa. Hon är utbildad inom anatomi, fysiologi, träningsfysiologi, kost & hälsa och har genomfört flera certifierade yogainstruktörutbildningar. Hennes pågående utbildning är med Yoga Medicine som har sin bas i USA. Denna utbildning kommer sträcka sig till ett 1000 h‑certifikat där Ingrid har studerat djupgående anatomi för hela kroppen, terapeutisk yoga, kinesisk medicin och mycket mer!
Karin Pernebo
Fil.dr, leg.psykolog och leg.psykoterapeut, Region Kronoberg och adj.lektor Institutionen för Psykologi, Linnéuniversitetet. Karin har mångårig erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, forskning och undervisning med fokus på barn, unga och familjer, med särskilt fokus på trauma och utsatthet. Pågående forskning berör främjande av psykisk hälsa hos barn och unga, att uppmärksamma barn i behov av stöd och insatser till barn och familjer. Karin har ett särskilt intresse för barn och ungas egna erfarenheter av insatser och stöd.
Karin samverkar med Musik i Syd i ett forskningsprojekt där Musikgrupper för barn på skyddade boenden erbjuds och studeras.
Move Up Crew
Move Up Crew är en dansgrupp på 15 tjejer som representerar Studio Move it i Växjö och har sedan 2019 deltagit i ett flertal streetdans-tävlingar. I våras deltog dem i UDO Streetdance Championchips och tog hem första pris i Norden. Tjejerna tränar nu för att utvecklas på avancerad nivå och förutom att träna hårt så har gruppen en stark gemenskap och mycket energi på scen som ni kommer få se den 9e Maj.
Kvinnojoursprojektet, barnen – ”När hjärtat svämmar över”
I samarbete med kvinnojouren vill vi skapa meningsfyllda möten genom musik för barnen som är knutna till kvinnojourens verksamhet. I projektet jobbar vi med de yngsta barnen kring temat känslor, med föreställningen ”När hjärtat svämmar över”. Barnen möter två musiker och en musikterapeut som leder barngruppen genom en lekfull musikstund fylld med sång och glädje. Medverkande i projektet är musiker Anders Larsson och Allan Skrobe, musikterapeut Nina Cherla, psykolog och forskare Karin Pernebo samt kvinnojourernas personal.
Break the Silence
Break the Silence är ett tvärsektoriellt pilotprojekt i samverkan med Betaniastiftelsen, om musiken som helande kraft i ungas existentiella hälsa. Utgångspunkten är en konsert med gospelkören One Nation under ledning av Jonas Engström tillsammans med nyskrivna låtar på temat mod, tröst och egenvärde av och med artisten Lollo Fält. Författaren och komikern Jonas Helgesson medverkar med korta och tänkvärda betraktelser mellan musikinslagen och i föreställningen möter vi även psykoterapeuten Maria Sundblom Lindberg.
Make Music Matter!
Göran Nikolausson är initiativtagare och verksamhetsansvarig för det nationella nätverket Make Music Matter!.
Make Music Matter! är ett nationellt nätverk där akademi, skola, musik‑, tech- och kulturbransch samverkar för att sprida kunskaper och innovation om musik samt bidra till utveckling och välmående i samhället.
Make Music Matter! arbetar inom kompetensområdena Technology – Entrepreneurship – Aesthetics – Creativity & Humanity, som tillsammans bildar konceptet T.E.A.C.H.!. Dessa kunskapskvaliteter är viktiga att unga får möjlighet att utveckla för att bli en aktiv, kreativ, kompetent och ansvarskännande individ och samhällsmedborgare.
Make Music Matter! vill demokratisera musik som uttrycksform och kommunikationsmedel genom att ge unga samtida verktyg att uttrycka sig med och bidra till ungas välmående.
Make Music Matter! drivs av Linnéuniversitetet i nära samarbete med Tim Bergling Foundation och Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande. Andra samarbetspartners är STIM, SKR och Soundtrap by Spotify.
Göran Nikolausson är universitetslärare i musikpedagogik vid Linnéuniversitet
Gunnar Bjursell
Professor emeritus och chef för Centrum för Kultur, Kognition och Hälsa vid Karolinska institutet, ger en föreläsning om det framväxande forskningsområdet där modern neurovetenskap möter humaniora, pedagogik, samt klassiska kulturella aktiviteter. Han introducerade även tidigt begreppet ”Brain and Learning” i Sverige med bl.a. föreläsningar i Riksdagen och på Vetenskapsrådet.
Det har länge stått klart att musik, konst och dans samt utövande av dessa konstformer har stor betydelse för utveckling av socialt samspel, kreativitet och motivation samt kognition och inlärning, något som gäller såväl unga som gamla. Med förbättrade vetenskapliga metoder lär vi oss allt mer om samspelet mellan kulturaktiviteter och hjärnans plasticitet (formbarhet), vilket är av betydelse för hälsa, välbefinnande och livslångt lärande.
De som oftast gynnas mest av satsningar på integrerad undervisning innefattande kulturella aktiviteter är barn från utanförskapsområden
Genom den avancerade hjärnforskningen kan man i dag kan se att kulturen har starka effekter på “hjärnans arkitektur” och att tidiga insatser är av största betydelse. Aktiviteterna har inte endast kognitiva effekter utan resulterar i ett mer hälsosamt skolklimat och ökad social kompetens. När det gäller terapeutiska möjligheter finns goda exempel från ex dansens betydelse för unga med mental ohälsa till förbättringar för de som drabbats av Parkinsons. Musik och bildkonst kan framgångsrikt användas inom demensvården, och man brukar tala om ”Use it or lose it”, dvs betydelsen av hjärnstimulans för vårt välbefinnande.
Stora forskningscentra i framför allt USA och Storbritannien är aktiva inom området och det finns gott om exempel på satsningar som utvärderats och som går att kopiera. Sammanställningar av relevanta studier har gjorts av såväl det Brittiska Parlamentet som WHO och NIH (National Institute of Health, USA) för att utveckla detta nya kunskapsområde.
Veith Wolfgang
Wolfgang är sedan några år baserad i Småland, där han med engagemang och passion för att nå ut och sprida operakonsten skapat och genomfört ett stort antal projekt för bland annat barn och unga. Han har verkat som projektledare och producent både nationellt och internationellt med många olika samarbetspartners, bland annat som verksamhetsledare för Minopera och biträdande verksamhetsledare och projektledare för ”Österreichisches Volksliedwerk” i Wien.
Sin bakgrund har Wolfgang som sångare. Han började sin bana med 6 år i den anrika gosskören Wiener Sängerknaben och fortsatte sedan sin utbildning och arbete som operasångare. Han har även utbildning i chefsskap/utveckling, projektledning, psykologi samt socialpedagogik.
Sedan 1e januari 2023 är Wolfgang Verksamhetsledare på Skapa Götebporgs Operan. Hos Skapa samlas Göteborgs Operans variationsrika arbete för att få fler – framförallt barn och unga – att upptäcka, engagera och fördjupa sig i scenkonst i allmänhet och Göteborgs Operans repertoar i synnerhet. Genom workshops, föreställningar och aktiviteter erbjuder Skapa mängder av spännande möjligheter att delta, skapa och uppleva tillsammans. Musikteater och dans förenar alla åldrar och erfarenheter.
Wolfgang vill föra ut sin egen passion för opera till den unga generationen och andra människor som för närvarande inte känner sig nära verksamheten.
SAMVERKAN MED:







